Organizarea competițiilor WCA I

În cursul organizării unei competiții WCA pot fi întâmpinate câteva bariere de natura organizațională. Următoarele sugestii ar putea fi de folos daca ai în gând să organizezi o competiție oficială.

 • Încearcă să participi la alte competiții.
  Deși nu este un pas obligatoriu, participarea la alte competiții înainte de a organiza una poate fi un lucru foarte benefic. Astfel obții înțelegi mai bine cum se derulează o competiție. De asemenea ai putea cunoaște pe cineva care ar fi interesat să te ajute să organizezi o competiție. Este greu să explici fiecare proces a unei competiții într-un document, iar în acest caz experiența este o metodă mai bună de căpătare a acestor cunoștințe.
 • Asigură-te că sunt destui cuberi interesați să participe la competiție.
  O competiție bună ar trebui să consiste din cel puțin 20 de participanți, însă în cazul dat, cu cât mai mulți cu atât mai bine. Dacă nu ești sigur câți oameni vor participa, încearcă să întrebi pe forumuri online dacă sunt oameni interesați să participe(și să călătorească din alte zone spre competiție).
 • Alege data potrivită, când tu și majoritatea cuberilor interesați sunt liberi.
  Dacă nu ești disponibil pentru o anumită dată evident nu este o alegere bună, însă dacă majoritatea cuberilor interesați nu pot veni la data stabilită vei avea o rată de participanți mică. Trebuie găsit un echilibru între data când ești liber tu și data când sunt disponibili majoritatea participanților.
 • Găsește o locație potrivită și asigură-te că o poți folosi pentru competiție.
  Un local bun va avea suficient spațiu pentru competitori și pentru spectatori. Trebuie să fie bine iluminat pentru a nu distrage sau afecta participanții. Regulamentul WCA poate oferi mai multe detalii pentru alegerea unui local. Chiar dacă crezi că un local nu ar fi împotriva organizării unei competiții, trebuie să te asiguri înainte de al alege. Unele localuri au reguli stricte de utilizare, care ar putea să te împiedice să organizezi o competiție acolo.
 • Asigură-te că un delegat oficial WCA poate fi prezent la competiție.
  Toate competițiile oficiale trebuie să aibă cel puțin un membru al consiliului WCA sau un delegat oficial prezent. Delegatul WCA este încredințat să urmărească derularea competiției și să asigure că nu sunt încălcări a regulilor de organizare și participare. Lista completă a delegaților WCA oficiali poate fi găsită aici.
 • Contactează consiliul WCA pentru permisiunea organizării unei competiții. 
  Scrie-le un email despre idea ta și despre competiție. Nu uita să incluzi detalii despre câți participanți anticipezi, cât va fi taxa de participare, unde va fi locația competiției și cine ar putea fi delegatul prezent.
 • Asigură-te că ai suficient ajutor. 
  În timp ce ai putea să obții suficienți participanți la competiție, trebuie să te asiguri că ai o grupă de voluntari de bază.

Odată ce ai permisiune

 • Contactează localul din nou și finalizează detaliile cu ei.
  Asigură-te că vei avea spațiul care ai ales să îl rezervezi și că ei sunt la curent cu ce se va întâmpla.
 • Crează un program bazat pe timpul care localul va fi disponibil.
  Acordă suficient timp tuturor secțiunilor. Dacă ai un număr mare de participanți vei avea nevoie de mai mult timp pentru fiecare categorie. Trebuie să ai în vedere că unele categorii ca 4x4x4 și 5x5x5 durează mult timp, mai ales dacă vor fi participanți începători, în așa caz ai putea recurge doar la o rundă sau un final combinat. Încearcă să eviți tentația de a programa multe categorii. Ține minte că ai putea adauga evenimente chiar și în ziua concursului(deși nu este un lucru recomandat).
 • Aranjează o pagină web cu informație și instrucțiuni pentru înregistrare.
  Ai grijă să incluzi informație despre dată, evenimente, program, locație, direcții, delegatul WCA și orice altceva relevant. Pune la cunoștința participanților că se pot pre-înregistra la competiție pentru a ajuta la planificarea competiției. Ar fi util să incluzi și o listă cu hoteluri din zonă, în special pentru competiții care vor dura mai mult de o zi sau care vor avea participanți care vor călători spre competiție.
 • Contactează consiliul WCA și oferă informația necesară pentru anunțarea competiției.
  De data aceasta când vei scrie email-ul trebuie să îi asiguri că totul este deja planificat și sub control, include toată informația necesară pentru a anunța competiția oficial.

Înainte de competiție

 • Anunță competiția.
  Ține minte că mulți speedcuberi nu accesează site-ul regulat, așa că ar fi o idee bună să anunți competiția pe câteva site-uri diferite cum ar fi genius.md, speedcubing.ro sau torrentsmd.com.
 • Contactează organizații mass media pentru publicitate adițională.
  Multe ziaruri sau posturi de televiziune locale ar putea fi interesate în evenimentul tău. Ia legătură cu mai multe grupuri de mass media și câteva din ele ar putea veni la eveniment.
 • Pregătește documentul Excel (disponibil de la Ron Van Bruchem).
  Asigură-te că tu(sau cineva disponibil la competiție) cunoaște Microsoft Excel pentru a completa foaia de lucru pentru competiție. Ar fi o idee bună să adaugi numele persoanelor care s-au înregistrat mai devreme și să adaugi foi pentru evenimentele de la competiție.
 • Instalează scrambler-ul pe calculator.
  Este preferabil să îl ai instalat local în caz că vei mai avea nevoie de scramble-uri în plus și nu vei avea o conecțiune la internet disponibilă.
 • Printează hârtiile de înregistrare și competiție.
  Vei avea nevoie de ele înainte și în timpul competiției, așa că nu aștepta până în ultimul moment pentru a le printa. Vei avea nevoie de hârtiile de înregistrare pentru a duce cont de fiecare participant și categoriile la care va participa, poți găsi un exemplu aici. Nu aștepta ultima seară înainte de competiție pentru a introduce informația despre participanți care o ai deja(din pre-înregistrare). Hârtia de competiție este utilizată pentru a duce cont de timpurile fiecărui participant. Trebuie să folosești una pentru fiecare rundă și pentru fiecare participant. Poți găsi un exemplu aici. Ar fi bine să supraestimezi numărul de foi de care vei avea nevoie.
 • Obține premii pentru câștigători.
  Regulile WCA stipulează că câștigătorii trebui să fie premiați. Cel puțin trebuie să oferi certificate, însă trofeuri, puzzle-uri, stickere și alte premii ar fi opțiuni mai bune.
 • Printează scramble-urile din timp.
  Scramble-urile sunt importante, din acest motiv trebuie printate devreme și plasate într-un plic sigilat. Ai putea fi nevoit să le generezi singu cu ajutorul scrambler-ului de pe pagina WCA, sau ar putea fi trimise ție. În orice caz trebuie să ai grijă de asta destul de devreme pentru a evita să ajungi la competiție fără scramble-uri.
 • Familiarizează-te bine cu regulile WCA.Become very familiar with the WCA regulations.
  Delegatul WCA va ști regulile, însă ca organizator ar trebui și tu să le cunoști. Nu ai vrea ca delegatul WCA să fie nevoit să întrerupă ceva din cauza că nu decurge conform regulilor.